Monday, November 30, 2009

Eksplorasi Sastera

Ekplorasi Sastera adalah projek pelajar program penulisan Artistik menimba pengalaman dalam usaha mengkreatifkan diri mencipta karya dalam pelbagai genre penulisan. Mereka didedahkan satu ekplorasi di dalam hutan simpan di Sungai Bil, Slim River, Perak, bagi mengenali keunikan azali ciptaan Allah s.w.t segala flora dan fauna. Flora dan fauna yang diciptakan oleh Allah s.w.t sebagai sandaran untuk mereka berfikir mengenai kejadian alam yang boleh dikaitkan dalam penulisan sastera. Penulisan sastera mencangkupi pelbagai ruang kehidupan, masalah, penderitaan, kesenangan dan lain-lain. Kesemuanya dijadikan asas dan elemen penciptaan sesebuah karya. Justeru, seramai 27 pelajar yang turut serta dalam program tersebut dengan jayanya. Program tersebut berjalan lancar tanpa ada sebarang kerumitan dan kesulitan. Berikut adalah geraklanjur perjalanan aktiviti tersebut:

1). Pada 14 Mac 2008 - Jam 5.00 para pelajar bertolak dari Kampus Puncak Perdana ke Sungai Bil, Slim River, Perak. Pada 8.00, mereka sampai ke lokasi dan diberi taklimat dan program bermula dengan suaidiri dalam kamar belantara. Para pelajar dikehendaki menyediakan makan malam mengikut suasana sekeliling iaitu survival diri (makan ala kadar). Jam 1.00 pagi tidur/berehat.

2). Pada 15 Mac 2008 - Jam 5.30 pagi, para pelajar dikejutkan untuk solat subuh dan kemudian mengenai alam pagi dalam belantara. Mendengari deruan air terjun dan unggas rimba. (Sebagai pemikiran dalam penciptaan karya). 8.00 pagi, pelajar menyediakan sarapan pagi mengikut survival dalam belantara). 9.00 pagi – 12.00 tengahari, para pelajar menjelajar Sungai Bil beberapa kilometer bagi mengenali alam benda dan alam air. (Sebagai dasar pemikiran dan penciptaan karya). 12.30 makan tengahari (penyediaan makanan mengikut kekampungan – iaitu makan pucuk kayu dan ulam-ulaman. (Sebagai mengisafi keadaan kehidupan kekampungan – cetusan karya pertama para pelajar). 1.00 petang – 3.00 petang (beristerihat). 3.00 petang – 5.00, gerak-gembur membuat empangan di sungai. (Moral- menunjukkan betapa kehidupan bersepakat sebagai kata pepatah: “Bulat air kerana pembentung, bulat kata kerana sepakat” - Ilmu ini sebagai pemikiran dalam pengkaryaan. 5.00 petang – 8.00 malam, solat asar dan magrib (rehat). 8.30 malam malam (BBQ - makanan sungai dan tumbuhan hutan) campfire diadakan dengan sesi mengenali penciptaan Alam dan mengisafi diri untuk menjadi pelajar cemerlang. Pelajar diberi peluang mendedahkan pemikiran masing-masing sehingga terhasil karya individu. Jam 12.30 tamat program.

3). Jam 8.00 pagi – 10.00 pagi, acara bebas pelajar bersantai dan melawati kawasan berhampiran Sungai Bil iaitu menziarahi orang tua kampung untuk berkenalmesra. Jam 12.30 tengahari semua pelajar bertolak ke Kampus Puncak Perdana.

Sesungguhnya, Program Ekplorasi Sastera memberi kesempatan dan peluang para pelajar meninggalkan hiruk-pikuk suasana kuliah dan kampus buat seketika. Mereka telah memperolehi satu pengalaman baru dalam belantara bagi menghasilkan karya dan penciptaan seni. Selain itu dapati menikmati kesegaran alam sebagai menyuntik semangat baru untuk berhadapan dengan pengkuliahan dan pembelajaran di kampus. Mereka juga telah dapat mengenali peribadi rakan-rakan kuliah secara lebih keintimersa antara satu dengan lain sebagai rakan menuju puncak jaya.

No comments: